Dünya Üniversitesi
Uluslararasılaşma Süreçlerinde Kalite Güvence Sistemi

Hacettepe Üniversitesi’nde kalite güvencesi çalışmaları, Bütünleşik Kalite Güvencesi Sistemi modeli ile yönetilmektedir. Hacettepe Üniversitesi, bütüncül bir kalite yönetim anlayışı ile stratejik ve süreç yönetimi kapsamında izleme faaliyetlerinin sonuçlarını irdelemekte, önerileri içeren raporlar hazırlamakta ve sürekli iyileştirmeleri hayata geçirmektedir.

Uluslararasılaşma faaliyetleri, Hacettepe Üniversitesi 2023-2027 Stratejik Planındaki 2 amaç doğrultusunda 2 hedef ve 8 performans göstergesi kullanılarak izlenmektedir.

Amaç 1: Eğitim ve öğretimin niteliğini teknolojik, dinamik ve sürdürülebilir yaklaşımlarla güçlendirmek

Hedef 1.5: Eğitim öğretim faaliyetlerinin uluslararasılaşmasına yönelik programlar desteklenecektir.

Performans Göstergeleri:

1.5.1 Uluslararası değişim programlarından yararlanan öğrenci oranı

1.5.2 Yabancı dilde eğitim veren program sayısı

1.5.3 Yabancı uyruklu araştırmacı/öğretim elemanı sayısı

1.5.4 Uluslararası öğrenci oranı

Amaç 2: “Araştırma Üniversitesi” niteliğini güçlendirmek

Hedef 2.4: Araştırmacı niteliğini geliştirmek

Performans Göstergeleri:

2.4.1 Ulusal ve uluslararası katılımlı araştırma işbirliği projelerinin sayısı

2.4.2 Uluslararası kurumlar ile eğitim ve araştırma amaçlı işbirliği yapan araştırmacı sayısı

2.4.3 Uluslararası bilimsel etkinliklere katılan araştırmacı sayısı

2.4.4 Uluslararası işbirliği ile yapılmış yayın sayısı

Hacettepe Üniversitesi, Uluslararasılaşma faaliyetleri ile ilgili 8 performans göstergesi için kurumsal eylem planlarını geliştirmiş ve belirlenen takvim çerçevesinde izleme ve değerlendirmelerini sürdürmektedir.

Hacettepe Üniversitesi aynı zamanda Uluslararasılaşma ile ilgili 8 performans göstergesi içinden 5 tanesini Anahtar Performans Göstergesi olarak seçmiştir:

1.5.1. Uluslararası değişim programlarından yararlanan öğrenci oranı

1.5.4. Yabancı uyruklu araştırmacı/öğretim elemanı sayısı

1.5.5. Uluslararası öğrenci oranı

2.4.4. Uluslararası işbirliği ile yapılmış yayın sayısı

2.4.1. Ulusal ve uluslararası katılımlı araştırma işbirliği projelerinin sayısı

Hacettepe Üniversitesi, tüm politikalarında olduğu gibi, Uluslararasılaşma Politikasını kurum stratejik plan performans göstergeleri ile eşleştirerek politikalarının gerçekleşmesini güvence altına alınmasını sağlamıştır.

Hacettepe Üniversitesi bünyesinde uluslararasılaşma süreçlerine ilişkin faaliyet ve iç değerlendirme raporları hazırlanıp yayımlanmaktadır.