Dünya Üniversitesi
Misafir Araştırmacılar

Hacettepe Üniversitesi uluslararasılaşmayı önceliklerinden biri olarak görmekte ve misafir araştırmacıların üniversitedeki akademik topluluğa kattığı eşsiz katkıların değerine inanmaktadır. Fikir ve bilgi alışverişinin sınırları aşarak üniversitedeki araştırma ortamını zenginleştirdiğine ve yenilikleri teşvik ettiğine inanmaktadır. Misafir araştırmacılar için destekleyici ve işbirlikçi bir atmosfer sağlamayı taahhüt etmekte ve burada geçirecekleri sürecin verimli olmasını amaçlamaktadır. Misafir araştırmacıların uzmanlıklarına ve ortak akademik çabaların getireceği karşılıklı faydalara özel bir önem atfetmektedir.

Misafir Araştırmacı Programı

Hacettepe Üniversitesinde en az üç ay araştırma faaliyetleri yürütmek isteyen uluslararası misafir araştırmacılara ilişkin süreçler 30.05.2024 tarihli senato kararıyla yürürlüğe giren Misafir Araştırmacı Programı Kabul ve Uygulama Yönergesi doğrultusunda Misafir Araştırmacı Programı kapsamında Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ve ilgili akademik birim tarafından yürütülür.

Misafir araştırmacılar, üniversite kütüphanesi, yemekhanesi, bilişim sistemi ve her türlü sosyal tesislerinden eşiti ile aynı statüde faydalanırlar. Ofis, laboratuvar, mesleğin gereği olan demirbaş, malzeme vb. tahsisleri olanaklar ölçüsünde ilgili birim tarafından yapılır. Kabul edilen misafir araştırmacı, talep etmesi hâlinde ve imkânlar elverdiği ölçüde üniversitede Türkçe dil eğitimi alabilir, lisansüstü programlarda yer alan derslere misafir olarak katılabilir.

Misafir araştırmacıların araştırma faaliyetleri, misafir araştırmacının belirli aralıklarla sunması gereken raporlar aracılığıyla ilgili akademik birim tarafından izlenir.

Misafir Araştırmacı Kategorileri

Kıdemli Misafir Araştırmacı: Yurt dışı ya da yurt içindeki herhangi bir kurumda veya yükseköğretim kurumunda profesör veya doçent (veya dengi kadrolarda) veya yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarında uluslararası öğretim elemanı statüsünde çalışmakta olan profesör veya doçent (veya dengi kadrolarda) misafir araştırmacılardır.

Doktoralı Misafir Araştırmacı: Yurt içi ya da YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından tanınan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan en az, doktora, sanatta yeterlik, tıpta, diş hekimliğinde, veteriner hekimlikte veya eczacılıkta uzmanlık eğitimi derecesine sahip olup profesör ya da doçent unvanı taşımayan misafir araştırmacılardır.

Öğrenci Misafir Araştırmacı: Yurt içi ya da YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından tanınan bir yükseköğretim kurumunda bir yüksek lisans ya da doktora (ya da dengi) programına kayıtlı olan misafir araştırmacılardır.

Misafir Araştırmacı Başvuru ve Kabul Süreci

Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne web sitesinde ilan edilen şekilde yapılan geçerli başvurular, rektör tarafından üç yıllığına atanan biri başkan olmak üzere en az üç öğretim üyesinden oluşan değerlendirme komisyonu tarafından ilgili akademik birimin görüşü de alınarak ön değerlendirmeye tabi tutulup Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla sonuçlandırılır ve başvuru sahibine bildirilir.

Daha fazla bilgi için: https://int.hacettepe.edu.tr/tr/